15 Mayıs 2011 Pazar

Medya ve Sansür

 
  21 Nisan Perşembe günü Haluk Şahin, Medya dersimize konuk oldu. Dersimizin konusu, medya ve sansürdü.Wikipedia’ya göre sansür;Çeşitli kavramların çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır. Genelde hükümet tarafından uygulanır. En somut amacı toplumu korumak ve devletin üzerinde kontrol sağlayacağı şekilde geliştirmektir. Genellikle toplumu etkileyen durumlarda/eylemlerde uygulanır ve ifade özgürlüğünü bastırma amacı güdebilir. Ayrıca, sansür, toplu iletişimden kimi düşünceleri ve konseptleri çıkarma yoluyla algıyı kontrol etme eylemi olarak da nitelendirilebilir. Sansüre uğrayan şeyler tek bir kelimeden başlı başına bir kavrama kadar değişebilir ve değer sisteminden, ahlâkî yargılardan etkilenebilir.”

  Sansür uygulaması hiçbir şekilde kabul edilemez. Çünkü yaşadığımız bu dönemde hem kendi düşüncelerimizi geliştirebilecek hem de karşıt düşünceleri öğrenebilecek kaynaklara ihtiyacımız vardır. Dünya da bir konuyla ilgili sadece bir düşüncenin yer almasını bekleyemeyiz. Ne konuda olursa olsun her olayın bir iyi, birde kötü tarafı vardır. Sansür sayesinde bu olayların hep iyi tarafının yazılması ve gösterilmesi sağlanır. Yani sansürle bir toplum baskısı oluşur. Toplumda bir konuda söz söylemek isteyenlerin sözü kesilir, dinleyenler de kandırılır.  Sansür hem özgürlüğü kısıtlar hem de kandırmacadan başka bir şey değildir.

  Günümüzde de sözünü esirgemeyen, doğru bildiğini savunan ve bunu söylemekten çekinmeyen gazeteciler yargılanmaktadır. Çünkü güçlü diye adlandırabileceğimiz birileri olaylara sadece iyi açıdan bakılmasını istemekte ve kötü yanlarını yazanların, söyleyenlerin hayatlarına istedikleri gibi yön vererek onları susturmaktadır. Birilerinin yazdıkları şeylere cevap vermek yerine onları susturmayı tercih etmek işte bu sansürdür. Bu sansürden etkilenmek istemeyen gazetecilerde şimdilerde köşelerinde önemli konuları yazmak ve eleştirmek yerine farklı yollara başvurmaktadır. Köşe yazarları onlardan yazılması beklenen soft haberleri alaycı bir şekilde yazmakta, sansür uygulaması yapanları tiye almaktadırlar. Düşününce sanırım şuanda derdimizi anlatmak için yapılacak daha etkili bir şey yok. Çünkü biz sansürlüyüz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder