30 Nisan 2011 Cumartesi

Üç Saat, İki Göbek, Bir Mürüvvet

  Hafta içleri saat 11.30 ve 15.00 arası Fox TV ekranlarında yayınlanan Su Gibi isimli programı, kendi sloganlarıyla “Türkiye’nin en çok evlendiren programını” daha detaylı bir şekilde ele almak istedim. Su Gibi hafta içleri her gün aynı saatte izleyiciyle buluşuyor. Yaklaşık 3 saat süren programda sunuculardan Songül Karlı şarkılar seslendirirken, diğer sunucu Uğur Arslan ise şiirler okuyarak programın akışını sağlıyor. Nabzı düşürmemek adına şarkılar, türküler söyleniyor, göbekler atılıyor. Bu üç saat içinde yaşananlar genelde aynı. Bir hafta boyunca izlerseniz konukların aynı kişiler olduğunu ve programa katılan gelin ve damat adaylarını kendi ailelerinden biri gibi eleştirdiğini bazense sevdiğini görebilirsiniz. Değişen tek şey adaylar bazen onlar bile değişmiyor. Bu programın temel amacı insanları evlendirmek. Sunucular bu konuda iddialı olduklarını ve işlerini başarıyla yerine getirdiklerini belirtiyorlar devamlı, kendilerine güveniyorlar.
  Programın formatı insanları evlendirmek ve bu formatı başarıyla uyguluyorlar. Bu açıdan baktığımızda hiçbir sorun yok izleyici, kanal ve sunucular için. Ama aslında biraz daha dikkatli bakarsak bu formatın hayatımızda önemli bir yeri olan evlilik kavramını farklı bir boyuta soktuğunu görebiliriz. Nasıl mı? Öncelikle programımızın Türk toplumuyla ilgili bazı kalıpları var. İzleyici bazen bu kalıplara sokuluyor, bazense kendi isteğiyle bu kalıbın içinde olmak istiyor. Programın formatı belli, katılanların amacıda. Fakat gözden kaçan bir şey var oda evlilik kavramının kafamızda yerinin değişmesi. Katılan adaylar flört etmeden, aşık olmadan, bir şeyler paylaşmadan, birbirlerinin değerini anlayamadan yani ortak bir paylaşımları olmadan mı evlenecekler? İnsanları 10 dakika birbirine gösterip, ardından bir çay içtirip evlenmeye hazır mısınız diye sormak ne kadar doğru olabilir ki? Doğru değilse nasıl oluyor da bir furya halinde bu programlar gittikçe çoğalıyor ve içimize bu kadar girebiliyor, işleyebiliyorlar.
  Programın bir diğer sloganıysa “Bütün memleketi evlendireceğiz.” Program öyle bir boyut kazanmış ki formatlıktan çıkıp, sunucular için bir görev olmuş, birbirini tanımayan insanları tanıştırıp, karar koltuğuna oturtup evlendirmek. Evlenmeye giden yolu biraz daha açmak gerekirse birbirini beğenen çiftler görüşme odasına gidip, bir bardak çay içme vaktinde hayatlarını sürdürecekleri o insanı tanımaya çalışıyorlar. Yani evlenme kararını alabilmeleri için birkaç dakikaları var. Katılan adayların düğünleri, nişanları program içinde yapılıyor. Nikâh kıyıldıktan ya da yüzükler takıldıktan sonra adaylar, konuklar ve o anda orda bulunan herkes tipik düğün sahnelerinde olduğu gibi oynamaya, dans etmeye başlıyor. Büyük ihtimalle kimi izleyicilerde ekran başında onlara eşlik ediyor.
  Dikkatlice incelediğinizde adayların aradığı belirli özellikler var. Özellikle kadınlar evlenecekleri kişide başarı, mal, mülk arıyorlar. Zaten bu öyle kabul görür bir şey olmuş ki damat adayları kendileri belirtiyorlar sahip oldukları malı, mülkü. Kimi zaman az da olsa “ Ne mezunusunuz?” diye bir soruda işitebiliyorsunuz ama öncelik mal ve mülkte. Evleneceksek bundan sonraki maddi durumumuzu, yaşantımızı garanti altına alalım düşüncesi var anladığım kadarıyla. Bir damat adayı geliyor eli yüzü düzgün, gelin adayının yüzü gülüyor önce. Sonra sorular başlıyor gelinimiz damadın evi, yatı, katı olmadığını öğrenince bir anda yüzünü asıyor. “ Yani elektrik alamadım, sonuçta ilk gördüğüm an bir şeyler hissetmeliydim.” diyerek damat adayını reddediyor.
  Programın gözden kaçmayan muhafazakâr bir havası da var. “Biz sizin için hep dua ediyoruz sizde bizim için edin.” diye başlıyor Uğur Arslan, ardından “Eteğim çok kısa olmuş bugün babam kızıyor.” diye devam ediyor Songül Karlı. Eğer o gün bir çift dünya evine girdiyse, çifte ‘ Besmele çek besmele.’ diyerek son noktayı da koyuyorlar.
  Günümüzde bu saatlerde yayınlanan yaklaşık üç benzer formatlı program var. Halk istiyor ki medya bu isteği karşılıyor. İşte burada düşünmeye başlamalıyız. Günümüzde sizde evlenmek istiyorsanız jenerikte de belirtildiği gibi “Evlenmeye karar verdiysen, sen de evlen Su Gibi’de.”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder