17 Nisan 2011 Pazar

Yaşam Süresi Artış Hızı Rekoru Kırdık OECD’de Altta Kaldık

  Hürriyet Gazetesinin 15 Nisan 2011 Cuma günü yayınlanan haberine göre Türkiye OECD ülkeleri arasında ortalama yaşam süresi en fazla artan ülke olmuş. Buna rağmen Türkiye’de ortalama yaşam süresi 2008 OECD bölgesinde en alt sırada yer almış.
  Bana göre bu haberin en önemli kısmı Türkiye’nin 1983 ve 2008 yılları arasında yaşam süresini 13.9 yıl arttırarak, yaşam süresini en fazla arttıran birinci ülke olmasına rağmen, halen yaşam süresi bakımından en altta kalmamızdır. Türkiye büyük bir artış göstermesine rağmen, ülkedeki bebek ölümlerini fazla olması, istihdam oranının OECD’ye göre düşük olması, işsizlik oranında ikinci ülke olması gibi nedenlerle sıralamada en altta bulunmuş. Yaşam süresini arttırmış olsak da ülkemizdeki istihdam sorununu, sağlık sorununu, işsizlik sorununu çözemediğimizin bir kanıtıdır bu haber.
  Haber Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın raporuna göre hazırlanmış. Bu sonuca ulaşılırken bebek ölüm oranları, istihdam oranları ve işsizlik oranları göze alınmıştır. Bu oranları birleştirdiğimizde yaşam süresinin oranı da desteklenmiştir.
 OECD’de bebek ölüm oranları ortalama binde 4.6 iken Türkiye’de bu oran binde 17, ortalama yaşam süresi oranlarında OECD’de 79.3 yıl, Türkiye’de ise 73.6 yıl, OECD’de istihdam oranı ortalama yüzde 66.1, Türkiye’de ise yüzde 44.3, yoksulluk oranı OECD’de yüzde 11.1 iken, Türkiye’de yüzde 17 olmuştur. Bu ve bunun gibi veriler yaşadığımız ülkenin 25 sene içinde yaşam süresini uzattığını fakat bunu yaparken asıl etkenleri gözden kaçırdığını, bir ülkenin gelişmişlik seviyesine ulaşabilmesi için gerekli olan tüm etkenlerin gerçekleştirilemediğini göstermektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder