3 Kasım 2010 Çarşamba

Mutluluk bir ideal olabilir mi?

“Kadın dediğin çalışmalı, evde oturup çocuğunun tüm sorumluluğunu tek başına üstlenmemeli. Bu feminizme karşıdır” yada “ Kadın dediğin evinde oturur, evine, çoluğuna çocuğuna bakar” diyen zihniyetlere karşıyım. İnsan nasıl mutlu olacaksa onu yaşamalı , öyle olmalı. Aile kurmakta, iş sahibi kadınlar da bu kadar küçümsenmemeli.
  Kadın haklarını savunduğunu öne süren bir çok kişi hayatta aile kurmayı tercih edenleri eleştirmekten eksik kalmıyor. Kadın çocuk bakmayı, evde oturmayı görev üstleniyor ve eşi ortak sorumluluklarını paylaşmıyor, kadın sömürülüyor diyerek savunuyorlar kendilerini. Peki kimse düşünmüyor mu herkesin aklı, mantığı, fikri olduğunu ve eğer kadınlar özgürse hayatta yapmak istediklerini kendilerinin seçebileceklerini. Bir kadın biriyle hayatını paylaşma kararı verdiğinde partnerini kendine göre seçmiştir zaten. İlerde tam bir aile olduklarında sorumluluklarını paylaşabileceği, hayatı paylaşabileceği bir insanı tercih etmiştir zaten. Yani evde oturan, çocuklarına bakan kadın bunu nasıl kabul edebiliyor diye düşünmek çok saçma. Çünkü bu onun kendi seçimidir, onu mutlu eden şey ailesi olmuştur.
  Bir de bu düşüncenin tam aksine kadının yeri evidir diyen tam bir geri kafalılık örneği var. Kadınları sınırlayamazsınız işte burada özgürlük biter ve kadın hakları sorgulanmaya, savunulmaya başlanmalıdır. Evinde mutlu olabilecek biri bile sırf bu baskıdan rahatsız olabilir. Ya da çok farklı konularda başarılı olabilecek, potansiyel sahibi biri kendini harcayabilir. Çocuk yetiştirmek her gün dosyalar arasında kaybolmaktan, toplantılara girip çıkmaktan çok daha zor olabilir. Ama istekli, hedefleri belirli biri iş hayatıyla ev hayatını zorda olsa bir arada götürebilir. En kötü ihtimalle ileride zorlandığı anda doğru bir tercih yapar. Kafalarda eskiden kalma düşüncelerle insanlar kısıtlanmamalıdır.
   Kadını ne mutlu eder? Kariyer, para, alışveriş, başarı, çocuk, evlilik… Herkese göre değişir. İnsanları kategorize etmekle, bir şeylere zorlamakla ele hiçbir şey geçmez çünkü bu bir sonuç vermez. Önemli olan kadın erkek fark etmez insanın mutlu olacağı kendini tatmin edeceği yolu seçmesidir. İnsan mutlu olduğu yerde verimlidir. Eğer özgürlükten bahsediyor, herkesin özgür olması gerektiğini savunuyorsak asıl idealin mutlu olmak olduğunu kabul etmeliyiz.

                                                    
                                               




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder